DUYURU
(29 Ağustos 2013)
Yeni Yasal Düzenleme Doğrultusunda ÖSYM Tarafından Yapılan Sınavlarda
Sorulan Sorular Hakkında Açıklama
2 Ağustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 33 üncü maddesi* ile 53 üncü maddesi birinci fıkrası (ç) bendi gereğince ÖSYM tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışına çıkarılmış böylece soru havuzunun oluşturulması ile soruların gizliliği ve bilimsel ölçme değerlerinin korunması adına önemli bir gelişme daha yaşanmıştır.
ÖSYM, Misyonu** ve Vizyonu*** doğrultusunda sınavlarda sorulan sorular hususunda aşağıdaki uygulamaları yapacaktır;
6495 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda sorulan sorular hakkında 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında bedelli veya bedelsiz olarak telif hakkı devri yapılmayacak, başka bir yolla da yayımlanmasına izin verilmeyecektir.
01.09.2013 tarihinde yapılacak 2013-YDS Sonbahar Dönemi sınavından itibaren, yapılan sınavlardan sonra sorulan soruların tamamı internet üzerinden veya basın yayın organları vasıtasıyla yayınlanmayacaktır.
ÖSYM’nin Misyonunun önemli bir boyutu olan “şeffaf bir kurum oluşturmak” doğrultusunda sınav sonuçları açıklandıktan sonra adayların erişimine açılan “cevap kâğıtlarının” adaylar tarafından görüntülenmesi uygulamasına devam edilecektir.
Sınav güvenliğinin en önemli unsuru olan “Her Adaya Farklı Soru Kitapçığı” uygulaması nedeniyle adayların sorulara verdikleri cevapları da izlemesini ve cevap kâğıdı üzerindeki işaretlemelerini kontrol etmelerini temin etmek amacıyla ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek sınavlarda yer alan test sorularının tamamından rastgele seçilen % 10’u adaylara ait soru kitapçıklarındaki soru numaraları ve cevap seçenekleri ile birlikte adayların incelemesine açılacaktır.
Sınav sonuçları açıklandıktan ve cevap kâğıtlarının görüntüleri adayların erişimine açıldıktan sonra, sınav sorularının % 10’unu oluşturan ve adayların incelemesine açılan sorular, ayrıca; “Temel Soru Kitapçığı” adı altında ÖSYM’nin internet sitesinden tüm kamuoyunun da bilgisine sunulacaktır. ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlanan “Temel Soru Kitapçığı” basın yayın organları tarafından, telif hakları ÖSYM’de saklı kalmak kaydıyla, her hangi bir telif hakkı bedeli ödenmeksizin kullanılabilecektir.
“Temel Soru Kitapçığı” adı altında ÖSYM’nin internet sitesinden yayımlanan sorular dışında kalan ve artık Merkezimize ait gizli bilgi olarak nitelenecek tüm soruların yazılı, görsel veya işitsel olarak herhangi bir yolla bir bütün olarak veya kısmen paylaşılması halinde, paylaşan kişi ve kuruluşlar hakkında ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli yasal işlemler başlatılacaktır.
Sınav sonunda tüm adayların soru kitapçıkları ile cevap kâğıtlarını sınav görevlilerine salonda teslim etmeleri zorunludur. Sınavlarda adaylara verilen soru kitapçıkları üzerindeki karekodun eşleniği sınav öncesinde aday yoklama listesinde adayın isminin karşısına yapıştırıldığından ve Merkezimizce uygulanan sınavlarda soru kitapçığı ve cevap kâğıdını salon görevlisine teslim etmekle aday yükümlü olduğundan ÖSYM’ye ulaşmayan soru kitapçığını kullanan adayın sınavı geçersiz sayılacak ve 6114 sayılı kanun kapsamında işlem yapılacaktır.
Adaylar sınava sadece kişisel kimlik belgeleri (güncel fotoğraflı nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport) ve Sınava Giriş Belgeleri ile girecekler ve sadece kişisel kimlik belgeleri ile sınav salonunda ayrılacaklardır. Adayların Sınava Giriş Belgeleri, Soru Kitapçıkları ile birlikte toplanacaktır.
Adaylara ve kamuoyuna duyurulur.
ÖSYM BAŞKANLIĞI
* 6495 Sayılı Kanun: MADDE 33- 9/10/2003 tarihli ve 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 2 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır.”
** ÖSYM Misyonu: “Hak ve adalet ölçüsüne göre sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme ve değerlendirme çalışmalarını yürüten şeffaf bir kurum oluşturmak”
*** ÖSYM Vizyonu: “Yurtiçinde ve yurtdışında % 100 güvenli ve güvenilir, kriptolu ve e-imza ile çalışan, sınav oluşturma aşamasından değerlendirme aşamasına kadar sürecin tamamını otomatik olarak gerçekleştiren, uluslararası bilgi güvenliği standartlarına sahip, amacına uygun ve nitelikli sınav yapan, toplum nezdinde itibarı yüksek bir Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi oluşturmak”
Gösterilecek sonuç bulunamadı !!!