Sınav

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) Kılavuzda belirtilen gün ve saatte yapılır. Bu amaçla, genellikle nisan ayında uygun bir pazar günü seçilir.

Sınava girerken adayların, "Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi" ile "pasaport"larını (Türkiye dışındaki merkezlerde sınava girenler kimlik belgelerini) yanlarında bulundurmaları zorunludur. Ankara'da sınava giren adayların pasaportlarında "Görülmüştür" damgasının bulunması gerekir. Bu damga sınavdan önce, en geç Kılavuzda belirtilen tarihe kadar, Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne (Ankara Emniyet Müdürlüğü, Yabancılar Şube Müdürlüğü, Samsun Asfaltı, Hipodrom Karşısı, Ankara) başvurarak yaptırılmalıdır. Pasaportunda "Görülmüştür" damgası olmayanlar Ankara'da sınava alınmaz.

Adayların sınava gelirken yanlarında, yumuşak kurşunkalem, silgi ve kalemtıraş bulundurmaları gerekir.

Adaylar, sınav günü, saat 09.00'da kimlik kontrolleri yapılarak sınav salonuna alınırlar.

YÖS'te iki test uygulanır. Bu testlerden biri Temel Öğrenme Becerileri Testi, diğeri Türkçe Testidir. Temel Öğrenme Becerileri Testi, adayların soyut düşünme güçlerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu test dile çok az dayanmakta, bununla birlikte soruların Türkçe ve İngilizce açıklamaları da bulunmaktadır. Türkçe Testi ise adayların, Türkçe yazılmış ifadeleri anlama güçlerini ölçme amacını gütmektedir.

YÖS'te uygulanan iki teste ait sorular, sınav sırasında bir kitapçık halinde adaylara verilir. Soru kitapçığındaki bütün sorular "çoktan seçmeli" tipte sorulardır. Her soru için beş farklı seçenek verilmiş olup bunlardan yalnızca biri sorunun doğru cevabıdır. Adayın yapacağı iş, her sorunun doğru cevabını bularak teste ait Cevap Kâğıdına işaretlemektir. Cevap Kâğıdında, bir soru için birden fazla seçenek işaretlenir veya bir seçenek için ayrılan yer gelişigüzel karalanırsa o soru için verilen cevap yanlış sayılır. Cevapların Cevap Kâğıdına işaretlenmiş olması gerekir. Soru kitapçığına işaretlenen cevaplar geçersiz sayılır.

Sınav süresince adayların, konuşmaları, kopya çekmeleri ve kopya vermeleri sınav kurallarına aykırıdır. Böyle davrandığı herhangi bir yolla saptanan adayların sınavları geçersiz sayılır. (Değerlendirme ve yerleştirme kısmına bakınız.)

Sınav sonunda her adayın, kullandığı Soru Kitapçığı, Cevap Kâğıdı ve YÖS Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini salon görevlilerine kurallara uygun olarak teslim etmesi gerekir.
 

Sınav kurallarına uymadıkları veya sınav sonunda gerekli belgeleri teslim etmedikleri için sınavları geçersiz sayılan adayların cevap kağıtları yukarıda açıklanan değerlendirme işlemlerine sokulmayacak ve bu adaylar için sınav sonuç belgesi düzenlenmeyecektir.

Adaylar,cep telefonu ile sınav binasına alınmayacaklarından sınava cep telefonu ile gelmemeleri gerekir.